Kosmetisk ler – typer, fordele og brug

Vi bruger naturlige ingredienser fra Moder Natur mere end nogensinde før i hår- og hudpleje. Kosmetisk ler er blandt dem, som kan bruges på mange måder i kropspleje. Det bedste er, at vi kan blande det med andre slags kosmetik, som forstærker dets kvaliteter, og dermed forbedrer tilstanden af huden og håret. Hvilke typer af ler findes der og hvilke fordele kan de bringe?

Hvad er kosmetisk ler?

Kosmetisk ler, eller Kaolinite, er et mineral der indeholder makro- og mikroelementer (silikone, calcium, magnesium, kalium, jern, fosfor, zink, kobber og selen). Kosmetisk ler i høj kvalitet består af 95% aktive ingredienser. Hvis du ønsker at købe leret, så tjek først om det er fri for dufte, konserveringsmidler eller negative komponenter der påvirker effektiviteten. Farven på ler er vigtigt da hver farve leverer forskellige fordele for hår og huden.

Kosmetisk ler – kvaliteter & typer

 1. Grønt ler skyldes dets farve til den store mængde af divalent jern. Det udtrækkes fra flint og aliminiumsten i Frankrig. Det har de bedste effekter for fedtet, kombineret, akneplaget hud, eller hud med eksem eller psoriasis. Grønt ler har en desinficerende og rensende virkning. Det passer ikke til sensitiv, tør og følsom hud, men virker til moden hud og udglatter rynker.
 2. Rødt ler har lignende kvaliteter som grønt ler; det virker dog mere mildt. Det absorberer talg og urenheder, forstærker væggene hos blodkar og hjælper med at behandle akne og rosacea. Det er designet til fedtet, sensitiv og vaskulær hudpleje. Takket være dette, er huden blød og frisk.
 3. Gult ler adskiller sig fra rødt ler på grund af indholdet af jernoxid. Der er langt mere af det og har en højere valens. Det bruges til fedtet, kombineret, akneplaget og aldrende hud.
 4. Hvidt ler, også kendt som hvid Kaolin ler. Den har skarpe, nærende og genopbyggende egenskaber og passer dermed til tør, delikat og sensitiv hud. Den lindrer hud, gør helingen af huden hutigere og udjævner hudtonen. Der er hvid ler fra jordan (bruges til kompres mod appelsinhud) og Anapa ler som stimulerer huden til at producere kollagen, har en delikat eksfolierende kraft, og reducerer rynker.
 5. Lyserødt ler er en kombination af rødt og hvidt ler i en 1:2 proportion. Det anbefales til sensitiv, delikat og overfølsom hud. Det lindrer træt hud, renser hudporer og gør dem mindre synlige.
 6. Blå bentonit-ler er bedst til fedtet og akneplaget hud, eller hud med dermatitis, eksem eller psoriasis. Det har en absorberende, rynke-udglattende og reducerer appelsinhud. Derudover lysner det huden, giver oxygen og opstrammer huden.
 7. Ghassoul ler er, med andre ord, rød marokkansk ler. Det er et rødt og brunt pulver med en høj absorberende kraft. Det anbefales til fedtet og akneplaget hud. Leret regulerer virkningen af talgkirtler, giver en mat virkning og opfrisker huden. INteressant nok, er det et transformerende produkt for hår og hovedbund da det forebygger hårtab.
 8. Fullers Earth ler er rig på mineraler og har stærke affedtende egenskaber. Det vil være bedst for folk med fedtet og akneplaget hud. Derudover lysner leret og fjerner pigmentpletter og udjævner hudtonen.
 9. Canadisk gletsjer-ler virker på en mild måde så det kan bruges af folk der har forskellige hudtyper. Dette produkt hydrerer huden, opfylder mikronæringsstoffer, forøger blodgennemstrømningen og udjævner hudtonen.
 10. Sort ler udtrækkes fra det Døde Hav. Det virker meget lig grønt ler ved at rense og fjerne blokader i hudporer. Det er derfor den er dedikeret til fedtet og akneplaget hud, uren hud, hud der producerer for meget talg og har en usund glans og skinnende T-zone.
 11. Lilla ler og rødt ler har lignende fordele. Takket være farven, bruges lilla ler til farveterapi. Hvordan virker det? Det blødgør, udglatter og lysner huden. Produktet er designet til tør og normal hud.

Kosmetisk ler – hvordan bruger man det?

Du blander kosmetisk ler med vand, hydrosol eller et andet flydende produkt. Derefter påfører du det som en maske til ansigtet, nakken og decolletage. Påfør pastaen til ujævnhederne. Det vigtigste er, at du sørger for at lade leret tørre på huden. Faktisk er kosmetisk ler en god tandpasta eller shampoo – det virker også som en tilføjelse til badet. Du skal rense lermasken af med lunkent vand.

DIY Kosmetisk lermaske

For at lave en lermaske, skal du bruge følgende: pulveriseret ler, termisk vand eller hydrosol, en skål og en plastik- eller træske til at blande med. Du kan også bruge honning, yoghurt eller essentiel olie – disse ingredienser får produktet til at virke bedre og beriger det med nye egenskaber. Bland leret med en valgt væske i en 1:1 ratio og påfør det til din ansigtshud. Lad det sidde i omkring 10 minutter. Efter du har renset ansigtet, så brug en toner og en fugtende creme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *